CSS Display Nedir? Kullanım Örnekleriyle

CSS Display Nedir, CSS’de belkide en çok kullanılan özelliklerden biride display özelliğidir genellikçe web tasarımcılar tarafından gizle-göster olarak kullanılan bu özellik farklı amaçlar içinde kullanılmaktadır. makalenin devamında örnekler ile bu özelliği anlatmaya çalıştım.

CSS Display Nedir? Kullanım Örnekleriyle

CSS Display Nedir? Kullanım Örnekleriyle

Bu makalede display özelliği ve sırasıyla en sık kullanılan none, block, inline, inline-block değerlerinin ne işe yaradıklarını örnekler üzerinden açıklamaya çalışacağım. Tüm örneklerimizde kullanacağımız html kodu şu şekilde olacak.

 

None

Öncelikle none değerinden bahsedelim eğer display özelliğine none değeri atarsanız bu özelliğin etkilendiği nesneler görünmez olacaktır aslında arkaplanda kod halen mevcuttur fakat görünmez olacaktır şimdi bununla ilgili bir örnek yapalım.

CSS

Üstteki kodda display:none ile bir, iki ve uc class’larına ait div etiketleri görünmeyecektir sayfada.


Block

Block değeri ile’de nesnenin bir block şeklinde davranmasını sağlayabiliriz bunu en iyi şekilde şöyle anlarız span etiketinin varsayılan display değeri inline’dır ve span etiketleri ile oluşturduğumuzda tarayıcı tarafından yanyana basılacaktır. Eğer span etiketininin display değeri block olarak değiştirilirse span etiketleri sonrasında boşluk bırakıp alt satıra geçecektir. p, div, h1, h2, h3 v.b html elementlerinin default display değerleri block’tur. Bu durumu daha iyi anlayabilmeniz için altta bir görsel paylaştım header(h1,h2 v.b), div, p etiketlerini karışık olarak yazdım fakat hepsinin varsayılan display değerleri block olduğundan bir sonraki elementi alta atmaktadır.

HTML

Şimdi Google Chrome tarayıcısının herhangi bir stil tanımlaması yapmadan üstteki elementlerin display değerlerine varsayılan olarak ne verdiğine gözatalım.

display-block


Inline

Şimdide inline değerinin sayfa üzerinde ne gibi etki oluşturduğunu görelim.

Display inline ile nesnelerin span etiketinde olduğu gibi yanyana tekrar etmesini sağlayabilirsiniz fakat dikkat edilmesi gereken bir durum var inline özelliği verilmiş bir nesnede width, text-align gibi özelliklerin değerleri işlemeyecektir. şimdi inline değeri ile ilgili bir örnek yapalım.

CSS

Sonuç

Üstteki sonuç kısmındada gördüğünüz üzere display özelliğinde inline değeri kullanıldığından bir, iki, uc class’ına sahip div elementleri yanyana basılacak ve width, height özellikleri inline değerinden dolayıda işlemeleyecektir.


Inline-Block

Inline-Block değeride adı üstünde inline ve block karışımıdır etiketler hem yanyana basılmaktadır hemde block olarak width, height değerlerini korumaktadır fakat tek farkı vardır block gibi sonrasında boşluk bırakıp alt satıra geçmemektedir. şimdi bununla ilgili bir örnek yapalım.

CSS

Sonuç


📚 Kaynaklar


📚 Diğer CSS Kaynakları


✏️ CSS Display konulu makalemiz için lütfen olumlu-olumsuz tüm görüşlerinizi bana yorum yada mail yolu ile iletmeyi ihmal etmeyin.

🔗 CSS Display konulu bu makalemizi sosyal medya kanallarından paylaşarak destek olursanız çok sevinirim.

👋 Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle.

4.8/5 - (46 votes)

Murat Öner sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et