Geliştiriciler için faydalı sitelerin en güncel halini bu başlık altında bulabileceksiniz.
Web tasarımcılar, Grafikerler için birbirinden iyi yardımcı araçlar, eğitim sayfalarını bu sayfa altında sürekli güncel tutulacaktır.
📂 Geliştiriciler İçin Siteler
📃 Latency Apex
Belirlediğiniz bir sitenin dünya çapında farklı noktalarda hız testini yapabileceğiniz online bir tool. İsterseniz farklı bir site ile karşılaştırma da yapabilirsiniz.
📃 Codesandbox
React, Angular, Vue gibi teknolojiler ile hızlıca test’lerinizi yapmak için zahmete girip test projesi oluşturmaktan sıkıldıysanız ve hızlıca sonuç almak istiyorsanız hiçbir efor sarfetmeden CodeSandbox’ı kullanarak makinenizde npm, angular-cli ve diğer teknolojiler için gereken hiçbir bağımlılık olmadan çalışabilirsiniz.
📃 DevDocs
Daily.dev, en son programlama gelişmelerinden haberdar olmanın en kolay yoludur. Devasa bir geliştirici topluluğu tarafından derecelendirilen bir makale kaynağıdır. İstediğiniz herhangi bir konuda en iyi teknoloji yayınlarından en iyi içeriği alabilirsiniz. Tüm diller ve teknolojiler hakkında özelleştirebileceğiniz yayın akışının bulunduğu tarayıcı eklentisidir. Nerdeyse popüler tüm tarayıcılar için eklenti bulabilirsiniz.
📃 shortcode.dev
Birçok dil ve teknoloji için bazı yardımcı kod bloklarını bulabileceğiniz cheatsheet sitesi diyebiliriz.
📃 daily.dev
Geliştiriciler için hızlı, çevrimdışı ve ücretsiz yazılım dilleri ve teknolojileri için dökümantasyon deposu. Tek bir web uygulamasında 100’den fazla dokümanda arama yapın: HTML, CSS, JavaScript, PHP, Ruby, Python, Go, C, C ++…
📃 StackBlitz(Tavsiye)
CodeSandbox ile aynı amacı güden ücretsiz bir platform ama seçenek çok fazla. Bunada gözatmanızı şiddetle tavsiye ederim.
📃 Regexper
Benim gibi çok sık regex kullanan biriyseniz ve bazen yazdığınız desenler uzunca olup okumakta zorlanıyorsanız bu desenleri anlamlı grafiğe döküp grafik üzerinden deseninizi okumanız çok tatlı oluyor eğer içli dışlı regexci iseniz atın fava kullanın doyasıya 🙂
📃 Regex101
Regular expression sıklıkla kullandığım bir yapıdır ve bu yapının varolan sözdizimi kuralları çerçevesinde kendime doğrulama ve arama gibi işlemlerimde kullanmak üzere düzenli ifadeler adı veriler regex desenleri oluşturuyorum ama bu patternleri oluşturmak için en sık kullandığım online araçlardan biri Regex101’dir.
📃 Regexpal
📃 Apigee
Projenize dünyaca ünlü platformlardan olan youtube, facebook, linkedin v.b platformlarından api ile entegrasyon kurmak istiyorsunuz fakat bazı api’lerin playground’ları yoksa yada var ama her bir platform için farklı playground’lar ile uğraşmak istemiyorum diyorsanız o zaman Apigee ile tek bir yerden apiler üzerinde istediğiniz gibi testleriniz yapabilir ve at koşturabilirsiniz.
📃 Dillinger.io
Markdown sözdizimi ile post’lar yazmak artık yazılımcıların kaçınılmazı haline geldi markdown bilginizi test etmek yada kata yapmak için kullanabileceğiniz bu platform ile yazdığınız markdown’un çıktısını anlık olarak görebileceksiniz ayrıca benim en çok kullandığım özelliği olan ve diğer online hizmetlerden kat kat daha iyi sonuç veren Html’den markdown’a çeviriyi denemek isteyebilir yada birgün kesinlikle ihtiyacınız olabilir 🙂
📃 Json Utils(Tavsiye)
Json objenizi kolaylıkla C#, VB.NET, Javascript, SQL Table, Java, PHP dilleri için model tanımı yada array-list çıktıları alabilirsiniz.
📃 json2csharp
Bu siteye vereceğiniz json verisinin sonucunda ilgili json object’ine karşılık gelen C# modeli üretilmektedir.
📃 Random User Generator
Bu site aracılığı ile projenizde profile kısmını sürekli farklı veriler ile nasıl gözüktüğünü test etmek için bu servisi kullanmanızı öneririm.
📃 Mockaroo(Tavsiye)
Veri üretimi konusunda bence internetteki en gelişmiş ve en bol veri türü üretimi yapan servisdir. Eğer SQL, Excel, CVS, JSON v.b. türlerde farklı veri türlerini üretmek istiyorsanız şiddetle tavsiye ederim.
📃 JSONPlaceHolder(Tavsiye)
Kod testleriniz için herhangi bir db ve servis ayarlamadan REST işlemlerini bu online hizmet ile çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz ayrıca en muhteşem tarafıda kesinlikle şudur makinenize npm paket yöneticisi ile json-server adlı paketi kurup json sunucusu oluşturabiliyorsunuz böylelikle rest isteklerini kendi makinenize yapabiliyorsunuz.
📃 SnippetSource
C#, CSS, Java, JavaScript, PHP, SQL, WebApi, XAML dilleri ve ASP.NET MVC, AWT, Entity Framework, MSSQL, Oracle, Regular Expressions, Unity, WinRT, WPF teknolojileri ile ilgili birçok örnek kodu bulabilirsiniz böylelikle hem programcılık bilginizi geliştirebilir hemde hızlı bir şekilde kodlama sonucuna ulaşabilirsiniz.
📃 Extension Method
C#’da kod yazarken nesnelerin varolan metodlarını kullanırken bazen sık yaptığımız işlemler içinde nesneye kendi metodlarımızıda dahil etme ihtiyacı duyabiliyoruz buda extension method olarak geçiyor bu extension metod’ları kolaylıkla kendinizde yazabileceğiniz gibi daha önce yazılmış yüzlerce extension metoda bu siteden kolaylık ulaşabilirsiniz.
📃 HTML5Test
Kullanmış olduğunuz tarayıcıların hangi özellikleri destekleyip hangilerini desteklemediğini öğrenmek için bu online hizmet veren html5test adlı siteyi kullanmanızı öneririm hem kullanmış olduğunuz web teknolojilerinin hangi tarayıcılar ile uyumlu olduğunu görebilir hemde geliştirmelerinizi bu doğrultuda hızlıca gerçekleştirebilirsiniz.
📃 RoboHash
Lorempixel benzeri bir mantığa sahip olan bu online servis ile web, mobil, desktop uygulamanızda görsel ihtiyaçlarınızı gidermek ve test edebilmek adına kullanabileceğiniz bir servistir bu servis adından anlaşılacağı üzere robot karakterlerinin döndermektedir. 3 farklı grafik seti yer almaktadır hangi seti kullanacağınızı ?set=set3 şeklinde url’e ekleme yaparak kullanabilirsiniz. ?size=200×200 bu özellik ilede istekte bulunduğun görselin geri dönüş boyutunun ne olacağını belirtiyorsunuz.
Daha detalı kullanım bilgisi için web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
📂 Eğitimler
📃 WPF Tutorial
WPF teknolojisin baştan sona öğrenebileceğiniz çok detaylı ve anlaşılır bir eğitim sitesidir.
📃 Udemy
Artık herkesin tutorial için uğradığı sabit adreslerden biri olmayı başaran ve arkasında bir Türk girişimcinin bulunduğu bu platformu da sürekli ziyaret edeceğiniz adresler arasında tutup kendinizi güncel tutun.
📃 Scotch School
Udemy gibi birbirinden kaliteli eğitimleri ücretli-ücretsiz seçerek izleyebilirsiniz.
📂 Web Tasarımcılar İçin
📃 TypeForm
Web Tasarımcıların herhangi bir kod bilgisine ihtiyaç duymadan animasyonlu çok şık formlar oluşturabilecekleri ve şuan tamamen ücretsiz olaran typeform’u denemelerini tavsiye ederiz.
📃 Grid By Example
CSS Grid özelliğini örnekler ve örnek çıktılar üzerinden kolayca pratik yapabileceğiniz bir sitedir.
📃 CSS Reference
Tüm CSS özelliklerinin örnek kullanımı ve bu örnek kullanımlara ait çıktılara aynı sayfada ulaşabileceğiniz pratik bir site.
📃 Random User Generator
Eğer tasarımlarınızda çakılı kullanıcı bilgileri yerine random olarak üretilmiş kullanıcı bilgilerinin tasarımlarınızda nasıl bir etkiye yol açacağını yada nasıl gözükeceğini test etmek isterseniz random olarak üretilen kullanıcıları kullanarak REST api üzerinden elde edeceğiniz JSON değerlerini kullanarak testlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
📃 Pravatar
Avatar gösterimi için tasarımlarınızda yer doldurmak ve nasıl dolu şekilde farklı görseller ile nasıl gözüktüğünü test etmek için kullanabileceğiniz online ücretsiz bir servisdir.
📃 UIKit
Bootstrap kütüphanesi sizin ihtiyaçlarını karşılamıyor ise ve bootstrap’daki ihtiyaçlarını farkl kütüphanelerden sağlıyorsanız bu durumdada bazen istemediğimiz şekilde arayüz uyuşmazlığı olabiliyor ekstra kullandığımız bootstrap kütüphanelerinde işte bu tür uyumsuzluklar için UIKit önerebilirim çünkü içerisinde neredeyse her ihtiyaç düşünülerek doldurulmuş bileşen var ama UIKit’de olduda ihtiyacınızı karşılamayan bir durum ortaya çıktı bu durumda bootstrap’da olduğu kadar şanslı olamayabilirsiniz çünkü bootstrap kadar popüler değiller bu tür kit’ler ve haliyle community desteğide fazla olmadığı için ekstra ihtiyaçlarınızı kendiniz gidermelsiniz yada yine internetten ekstra ihtiyaçlarınız için çözüm illaki bulursunuz fakat tasarım olarak uyumlu olması için uikit arayüzüne uydurmanız gerekecektir tabi düzene önem veriyorsanız 🙂
📃 Fontello(Tavsiye)
Piyasadaki çoğu ikon font paketlerini bir araya getirerek kendinize özel css önekli v.b. çeşitli konfigurasyonları ayarlayarak indirebileceğiniz çok kullanışlı bir araçtır.
📃 Material Desing Iconic Font
Eğer temanız material design alt yapılı bir tema ise o zaman ikonlarıda temaya uyum sağlaması açısından Material Design uyumlu ikonlardan seçmekte fayda var işte bu paket tam olarak bu ihtiyacı gidermek için oluşturulmuş.
🌍 Site: http://zavoloklom.github.io/material-design-iconic-font/
📃 Sweet Alert(Tavsiye)
Çok estetik uyarı, hata, bilgi bildirimleri çıkarabilirsiniz ayrıca onay bildirimleride ve prompt bildirimleride çıkarabilirsiniz tek javascript kütüphanesi ile bilgilendirme bildirimleri yada onay bildirimleri ve prompt bildirimleri kolaylıkla çıkarabilirsiniz.
📃 Animate.css
Html elementlerine CSS3 ile oluşturulmuş birbirinden kaliteli efektleri kolayca uygulayabilirsiniz.
📃 Materialize
Google material design tasarımı ve efektleri örnek alınarak hazırlanmış olan bir css ve javascript kütüphanesidir kullanılan css ve javascript’ler ile google’ın android uygulamalarında ve yeni versiyon android işletim sistemlerinden oldukça aşina olduğumuz google material design benzeri tasarım kullanarak kolaylıkla web projeler geliştirebilirsiniz.
📃 PoowToon
Bu online servis ile animasyonlu harika videolar oluşturabilirsiniz yapacağınız sunumları yada banner’ları artık sabit bir görsel yerine daha hareketli ve anlaşılmasını kolaylaştıracak animasyonlu videolar oluşturabilirsiniz. Ücretsiz olarak 5 dakikalık video oluşturabiliyorsunuz ve ücretsiz seçenekde videoyu indirmenize izin verilmiyor ama premium account oluşturursanız 5 dk limiti ve dosya indirme limiti kaldırılıyor.
📃 Font Dragr
Fontlarınızı test etmek için kullanabileceğiniz başarılı bir site. İsterseniz sitede mevcut olan fontları istersenizde kendi fontlarınızı yükleyerek online testini sağlayabilirsiniz.
📃 Atlassian User Interface
Bitbucket, source tree, jira v.b. başarılı desktop ve web çözümlerinin arkasında yer alan Atlassian firması tarafından projelerindede kullandığı arayüz katmanı olan Atlassian User Interface’i kolaylıkla projelerinizde kullanabilirsiniz ve güçlü pluginlerinden faydalabilirsiniz.
📃 HTML5 Please
Tarayıcınızın hangi HTML5 özelliklerini destekleyip desteklemediğini görebilmek için kullanabileceğiniz başarılı bir online çalışma.
📃 The Pattern Library
Web tasarım veya grafik çalışmalarınız için kullanabileceğiniz çok kaliteli desenler yer almaktadır ve hepside ücretsizdir.
📃 mini.css
Minimal, responsive, style-agnostic CSS framework.
📂 Grafikerler İçin
📃 unDraw
Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz kaliteli illustration çalışmaları.
📃 DrawKit
Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz kaliteli illustration çalışmaları.
📃 Canva(Tavsiye)
Canva, grafik tasarım konularında hizmet veren online ve ücretsiz bir uygulama. Fotoğraf düzenleme, sosyal medya görseli yaratma, sunum, şema, algoritma hazırlanması… vb bir çok grafik çalışmasını rahatça yapmak mümkün. Ayrıca Türkçe kullanılabiliyor.
📃 Squoosh
Grafiklerinizi optimize etmek için kullanabileceğiniz başarılı bir online tool.
📃 Photopea
Eğer bilgisayarınıza photoshop yüklemeyediğiniz durumlarda alternatif bir çözüm arıyorsanız online olarak çalışan ve photoshop arayüzüne çok benzeyen Photopea.com sitesini kesinlikle denemelisiniz. Ayrıca apisini kullanarak vereceğiniz komutları görselinize uygulayıp size çıktı olarak veriyor bu durumda geliştirmelerinizde dahil kullanabileceğiniz bir ortak olabilir ayrıca tamamen Ücretsiz.
📃 Pixlr
Photopea için alternatif güçlü bir alternatif olarak önerebileceğim bir online photoshop photopea yerine daha iyi bir masaüstü uygulama deneyimi sunuyor.
📃 Free Images
Adındanda anlaşıldığı üzere grafik çalışmalarınız için sadece görsel edinme hizmeti veren bu sayfadan yüzbinlerce görseli yüksek çözünürlükte ve ücretsiz olarak edinebilirsiniz.
📃 Icons8(Tavsiye)
Benim özellikle mobil platform’da uygulama yazarken kullandığım seçtiğiniz ikonların renklerini ve boyutunu kolayca site üzerinden değiştirip istediğiniz formatta indirebildiğiniz çok pratik ve kullanışlı bir web hizmetidir.
📃 FlatIcon
Web, Grafik, Mobil, Masaüstü projeleriniz ve diğer grafik gerektiren tüm işlemleriniz için kolaylıkla ücretsiz, online renklendirme hizmeti sunan, png, svg, eps, psd formatları ile indirme imkanı sunan ve bas64 kodunu sağlayan bu servisden faydalanarak projenizde hızlıca kullanabilirsiniz.
🌍 Site: http://www.flaticon.com/
📃 Free Stock Photos
Grafiklerin çalışmalarında genellikle ihtiyaç duydukları yüksek çözünürlüklü görselleri bu işi yapan stock görsel firmalarından yada stock görsel sitelerinden temin edilebilmektedir Free Stock Photos sitesi tamamen ücretsiz olarak yüksek çözünürlüklü görselleri kullanıcılarının hizmetine sunuyor.
📃 Freepik(Tavsiye)
Binlerce PSD, AI ve farklı uzantılı çok kaliteli grafik çalışmalarını ücretsiz olarak indirip istediğiniz gibi düzenleyebilir ve kullanbilirsiniz.
📂 Oyun Geliştiricileri İçin
📃 Mixamo
Oyun geliştirirken en çok ihtiyaç duyacağınız şeylerden biride karakterlerdir karakter modellemeleri, kemik yapısını oluşturma, model giydirme ve animasyonları oluşturmak her bir karakter için çok uzun zaman alabilmektedir. İşte bu modelleri belirttiğim tüm özellikler ile çok profesyonel şekilde indirebilmek için ilgili siteye girip işlemleri yapabilirsiniz.
📃 Open Game Art
Oyun yapımı için ses efektleri, oyun müzikleri, 2d ve 3d grafikler, texture’ler bulabileceğiniz güzel bir site.
📃 Textures
Oyunlarınız için çok kaliteli texture’lar bulabileceğiniz güzel bir site.
📃 Bgfons
Oyunlarınız için çok kaliteli texture’lar bulabileceğiniz güzel bir site.
📃 ATextures
Oyunlarınız için çok kaliteli texture’lar bulabileceğiniz güzel bir site.
📃 Texture King
Oyunlarda yada grafik çalışmalarınızda kullanabileceğiniz binlerce ücretsiz texture’a bu siteden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
📃 FIFTYSOUNDS
Oyun, video, web ve diğer her türlü projelerinizde kullanabileceğiniz ücretsiz seslere bu siteden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
📃 Free Sound
Oyun, video, web ve diğer her türlü projelerinizde kullanabileceğiniz ücretsiz seslere bu siteden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
📃 Salami Sound
Oyun, video, web ve diğer her türlü projelerinizde kullanabileceğiniz ücretsiz seslere bu siteden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
📃 Sound Bible
Oyun, video, web ve diğer her türlü projelerinizde kullanabileceğiniz ücretsiz seslere bu siteden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
📃 Free Sound Effects
Oyun, video, web ve diğer her türlü projelerinizde kullanabileceğiniz ücretsiz seslere bu siteden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
📃 Free SFX
Oyun, video, web ve diğer her türlü projelerinizde kullanabileceğiniz ücretsiz seslere bu siteden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
📃 Orange Free Sounds
Oyun, video, web ve diğer her türlü projelerinizde kullanabileceğiniz ücretsiz seslere bu siteden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
📂 Video Editörleri İçin
📃 coverr
Ücretsiz olarak video ihtiyacınız varsa kullanabileceğiniz çok iyi kaynaklardan biri olan bu siteyi eliniz altında tutmanızı tavsiye gün geliyor her sektörden insanın geliştirdiği oyun, site, mobil uygulama gibi birçok alanda arkaplanda oynatılacak güzel video arama ihtiyaçları oluyor ve bunuda kişisel ihtiyaçlar için geliştirdiğini bir proje ise ücretsiz olarak halletmek istiyor ise o zaman tam size göre bir kaynak :)c
📂 SEO için Araçlar
📃 ahrefs
İçerisinde birçok online araç barındıran bu online seo araç kitinden backlink checker özellikle sık kullandığım araçlardan biridir. Kullanım amacım bloğum için verilen backlinkleri kontrol etmek amacıyla kullanıyorum.
📃 PageSpeed Insights(Google)
Google tarafından geliştirilen bu online servis ile tasarladığınız sayfanın mobil ve desktop makinelerdeki performans oranlarını yada yapılmış olan performans hatalarından yola çıkarak size önerilerde bulunmaktadır böylelikle bu önerileri düzelterek daha hızlı bir web sitesi elde edebileceksiniz.
📃 Test My Site(Google)
Google tarafından geliştirilen bu online servis ile sitenizin mobil ve desktop’da yüzde kaç puan aldığı ve nerelerde hata yaptığınız çok sadece ve anlaşılır biçimde gösterilmektedir şiddetle kullanmanızı tavsiye edebilirim.
📃 Seo Site Checkup
Sitenizin seo için güncel durumu hakkında bir rapor çıkarmak için kullanabileceğiniz kullanışlı araçlardan biridir. Bazı seo check araçları robots.txt’niz olmasına rağmen sosyal medya paylaşım butonları v.s. olmasına rağmen göremiyorken bu araç işini temiz bir şekilde yapıp sizi yönlendirebiliyor.
📃 Seo Tester Online
Sitelerinize seo çalışmaları için adeta alet çantası gibi tüm özellikleri bir arada kaliteli olarak barındıran online bir araç free özelliklerini kullanıp eğer beğenirseniz ve profesyonel olarak bu işi yapıyorsanız satın almayı düşünüp kullanabileceğiniz araçlardan biri olduğunu düşünüyorum.
📃 Semalt
Birçok detay veren ve bu detaylar ile sitenizin seo çalışmalarını güçlendirmenize yardımcı olacak bu online araca ayrıca gözatabilirsiniz.
📚 Geliştiriciler İçin Faydalı Siteler Benzeri İçerikler
✍ Lütfen olumlu-olumsuz tüm görüşlerinizi bana yorum yada mail yolu ile iletmeyi ihmal etmeyin.
🔗 Sosyal medya kanallarından makaleyi paylaşarak destek olursanız çok sevinirim.
👋 Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle.
Geliştiriciler için faydalı siteler, geliştiriciler için faydalı siteler in listesi, geliştiricilerin için faydalı siteler in en güncel listesi, geliştiriciler için faydalı siteler nerede bulunur?, geliştiriciler için faydalı siteler nelerdir?, geliştiriciler için faydalı siteler hangileridir?, geliştiriciler için faydalı sitelerin en iyisi, geliştiriciler için faydalı sitelerin en beğenileni hangisidir?
Çok güzel bir yazi olmuş teşekkürler.
Teşekkür ederim, bana da referans oluyor o yüzden sürekli güncel tutmaya çalışıyorum sizin de varsa tavsiyeleriniz lütfen paylaşmayı ihmal etmeyiniz.
Çok emek var ellerinize sağlık
Teşekkür ederim, güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim.