C# İle Directory(Dizin) Sınıfıyla Bol Örnekli Dizin İşlemleri

Her uygulamada ihtiyaç duyulan sınıflardan biri olan Directory sınıfıyla dizin kontrolleri dosya listesi alma dizin silme gibi işlemleri bu makalemizde bol örnekli şekilde öğrenmiş olacağız.

Öncelikle Diretory sınıfını kullanacak bilmek için System.IO Library(kütüphanesini) namespace kısmında eklememiz gerekiyor. Sırasıyla Directory sınıfında kullanılan metodları görmeye başlayabiliriz.

Directory.GetFiles

GetFiles metodu directory sınıfında static olarak tanımlandığından instance(örnek) almaya ihtiyaç duymadan direk olarak 1.parametreye dosyaların getirileceği dizin yolu belirtilir eğer sadece belirli dosya uzantılarını listeye çekmek istiyorsanız o zaman 2.parametreye dosya uzantısını belirtmelisiniz alttaki örnekte mevcuttur.

Directory-GetFiles Uygulaması – Ekran Çıktısı

Directory.Exists

Exist metoduyla ilk parametresinde belirtmiş olduğunuz klasör yolunun varolup olmadığı ile ilgili boolean bir değer döndürüp ona göre işlem yapmamız için yardımcı olan bir metot’dur. aynı şekilde Exist metodu static bir metod olduğunu için instance almadan sadece namespace kısmına System.IO kütüphanesini eklememiz gerekiyor böylece exists metodunu kullanabilirsiniz yada Systems.IO.Directory.Exists yazarakta kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak çıktıda görüldüğü üzere Users klasörü C: dizini altında olduğu için ekrana Users yazdı ama C: dizini altında Losers klasörü olmadığı için console ekranına Losers yazmadı.

Directory-Exists Uygulaması – Ekran Çıktısı

Directory.CreateDirectory

CreateDirectory metoduyla yeni dizinler oluşturabilirsiniz. Önceki metodlarda olduğu gibi bu metotda static olarak tanımlandığından instance(örnek) almaya gerek yoktur. böylece namespace kısmına System.IO kütüphanesini eklediğimizde Directory.CreateDirectory olarak kullanabiliriz alttaki örneğe gözatıp anlatılanları daha iyi bir şekilde pekiştirebilirsiniz.

Yukarıdaki örnekte c: dizini altında eğer newfolder diye bir klasör yoksa yeni bir klasör oluşturulacaktır 2.işlemde ise eğer c: dizini altında newfolder2 klasörü yoksa oluşturulacaktır 3.işlemde ise newfolder2 işlemi yapılmayacaktır nedeni ise aynı isimde klasör 2.işlemde oluşturuldu.
5/5 - (1 vote)

Murat Öner sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et