MVC İle Doğrulama Ayarlayarak Tüm Sayfalara Etki Etme

MVC ile doğrulamalar web uygulaması geliştirirken çok büyük kolaylık sağlıyor bu makalemizde EntityFramework yapısı kullanılarak otomatik olarak oluşturulmuş sınıfların elemanlarına doğrulama’yı uygulayacağız.

MVC ile doğrulama ayarlayarak tüm sayfalara etki etme

Mysql veritabanı kullanarak category adında bir veritabanı oluşturun create kodunuda sizlerce paylaştım. Bu scripti çalıştırmadan önce bir veritabanına ihtiyacının var öncelikle bir veritabanı oluşturun ardından bu scripti oluşturduğunuz veritabanı üzerinden çalıştırın.

Category Tablosu Create SQL Kodu

Tablo’yu oluşturduktan sonra MVC projemizde Solution Explorer penceremizde Models adlı bir klasör yer almaktadır bu klasöre sağ tuş ile Add -> New Item diyerek Data sekmesinden ADO.NET Entity Data Model ile Mysql’de oluşturmuş olduğunuz veritabanını seçerek veritabanımızı EntitiyFramework ile class yapısına dönüştürmüş oldunuz.

Sıraki adım ise Models klasörüne yeni bir class ekleyiniz yine New Item diyerek. ben class’ın adını CategoryValidation.cs koydum siz farklı bir isim verebilirsiniz. daha sonra veritabanımızda category adından bir tablo oluşturmuştuk EntityFramwork tarafından otomatik oluşturulan category.cs sınıfnı C# da partial anahtar kelimesini kullanarak genişleteceğin sınıfın özelliklerini

Gördüğünüz gibi category sınıfımızı partial ile genişlettik ve bir farklı durum ise MedadataType Attribute’ü ilede alttaki doğrulama kodlarımızı cateogry.cs’ine eklemiş olduk.

Üstteki doğrulama sınıfımızda ben category tablomuzdaki 3 alanın doğrulamasını ve ekrana otomatik olarka basılacak isim’leri yazdık sırasıyla Attribute’lerden bahsedelim StringLength ile Name adlı alanımıza kaç karakterlik giriş yapılacağını belirtmişiz biz değer olarak 50 vermişiz 50’yi aştığı durumlarda ErrorMessage özelliğine yazdığımız cümle kullanıcıya uyarı olarak gösterilecektir. Required Atrribute’ü ise Name alanının boş geçilemeyeceğini yani zorunlu olduğu belirtiyor boş geçmesi durumunda ErrorMessage özelliğine yazdığımız değer ile uyarı verilecek kullanıcıya. DisplayName ile kullanıcıya gözükecek isimdir eğer DisplayName belirtilmezse kullanıcya Kategori Adı değilde Name olarak gösterilecek son olarak DataTaype attribute’ü ile ne tür giriş yapılacağı belirtiyoruz.

Jquery Eklentileri

Doğrulamanın yapılacağı sayfaya jquery eklentilerinin eklenmesinin nedeni sayfayı postback etmeden yani yenilemeden doğrulama ile ilgili uyarıları direk gösterebilmek.

İçeriği puanla diğer kullanıcılara ışık tut

Murat Öner sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et