.NET SqlDataAdapter Nesnesi

SqlDataAdapter sınıfı bağlantısız modelin en güçlü bileşenidir. Bu nesne ile veri tabanına bağlantı kurulduktan sonra yazılan SQL cümlesini çalıştırıp, dönecek olan sonuç kümesini; bu sonuçları bellekte tutulacak olan nesnelere yükleme işlemi kolayca yapılmaktadır.

SqlDataAdapter Nesnesi

SqlDataAdapter sınıfı bağlantısız modelin en güçlü bileşenidir. Bu nesne ile veri tabanına bağlantı kurulduktan sonra yazılan SQL cümlesini çalıştırıp, dönecek olan sonuç kümesini; bu sonuçları bellekte tutulacak olan nesnelere yükleme işlemi kolayca yapılmaktadır. Bu işlem aslında veri getirme işlemi olarak düşünülmektedir. Ancak SqlDataAdapter sınıf sadece veri getirmek için kullanılmazi getirdiği bu veri üzerindeki değişiklikleri, yeni eklenen satırları ve bellekte bulunan veri üzerinden silinen satıları veri tabanına yansıtmak için kullanılan bileşen de budur.

.NET SqlDataAdapter Nesnesi

SelectCommand

Seçme (Select) işlemleri için kullanılan command nesnesidir.

InsertCommand

Ekleme(Insert) işlemleri için kullanılan command nesnesidir.

DeleteCommand

Silme(Delete) işlemleri için kullanılan command nesnediri.

UpdateCommand

Güncelleme(Update) işlemleri için kullanılan nesnedir.

Bu command nesneleri belirli işlemleri yapmak için özelleşmişlerdir.

Select Command olarak bağlanan Command bir “select” cümlesi taşımalı ve DataAdapter daha sonra bu select cümlesinden gelecek sonucu bir yerlere yükleyebilmelidir. Bu yükleme işlemini DataAdapter, Fill() adı verilen metodu ile yapmaktadır.

Yine bağlantılı modelde dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi bağlantının açılması ve kapatılmasıydı. Bu modelde ise; bağlantının açılması ve kapatılması işlemleriyle DataAdapter kendisi ilgilenmekte ve ihtiyaç duyduğunda yani verinin gelmesi istendiği anda bağlantıyı açıp, işlem tamamlandığında da kapatmaktadır.

Ayrıca SqlDataAdapter’in Update() adında yine çok önemli bir metodu daha vardır. Bu metot burada incelenmemektedir. Ancak kısaca bahsetmek gerekirse; bu metot aracılığıyla, parametre olarak verilen bellekteki bir tablo, daha önce ayarlanmış insert, update ve delete command’lere göre veri tabanına yansıtılmaktadır. Ayrıca unutulmamalıdır ki, DataAdapter sınıfı’da provider’a göre özelleştirmiştir ve varsayılan command’i SelectCommand’dir.

SqlDataAdapter Örneği

C#

Yukarıdaki kod bloğunda da görüldüğü gibi, adaptor adında bir nesne oluşturulmuştur ve bu nesnenin SelectCommand adındaki özelliğine, select işlemi yapan ve sonuç kümesi veren bir SqlCommand bağlanmıştır. Ardından bu işlemlerden çıkacak sonuçları tutmak için kullanılacak DataSet adındaki diğer bir sınıftan nesne oluşturulmuştur ve bu nesneye gelen verileri doldurması için adapter nesnesinin Fill() metodu kullanılmıştır.

5/5 - (1 vote)

Murat Öner sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et