Sanal Sunucular Fiziksel Sunuculardan Avantajlı mıdır?

image3

Bir işletmenin, en çok fayda sağlayacağı sunucu türüne karar verirken, büyüme hedefleri ve mevcut dijital altyapısının ihtiyaçlarını göz önünde bulundurması doğru seçeneğe yönelmesinde etkili olacaktır.

Ayrıca işletmeler; fiziksel sunucuya mı, sanal sunucuya mı yoksa ikisinin kombinasyonundan oluşan bir çözüme mi ihtiyaç duyduğunu; işlediği bilgilerin türü, iş sürekliliği ve olağanüstü durumlar için kurtarma planları açısından da değerlendirmelidir.

Bu yazı, fiziksel sunucular ve sanal sunucular arasında karşılaştırmalara ve her birinin sunduğu avantaj ve dezavantajlara odaklanarak göz önünde bulundurulması gereken çeşitli faktörleri açıklamayı hedeflemektedir.

Fiziksel Sunucu Nedir?

Fiziksel sunucular, işletim sistemlerini ve uygulamaları; RAM, CPU, HDD ya da SSD ve ağ bağlantısı gibi dahili donanım kaynaklarından çalıştıran, genelde bir veri merkezinde saklanan güçlü özelliklere sahip bilgisayarlardır.

Fiziksel Sunucuların Sanal Sunuculara Göre Artıları ve Eksileri

image2

Fiziksel bir sunucudan çalıştırılan uygulamalar ve programlar doğrudan sunucunun yerleşik donanımından çalıştığı için fiziksel sunucular sanal sunuculardan daha üstün performans sağlar.

Ayrıca, fiziksel sunucularda erişim ve bilgi işlem kaynakları üzerinde anında denetim düzeyi daha yüksektir. Bu nedenle tümüyle bir kuruma ayrılmış dedicated sunucular, doğrudan kontrolü tercih eden şirketler için daha avantajlıdır. 

Ancak, fiziksel sunucular hem kısa vadede hem de uzun vadede pahalı olabilir: Sunucu satın almak için gerekli ilk yatırımın yanı sıra, işletmelerin donanım arızası nedeniyle sürekli bakım, güncelleme ve son olarak da değişmelere yatırım yapması gerekir.

image1

Depolandığı  tesiste fiziksel sunucuların bir elektrik  kesintisinden ya da bir hasardan etkilenme olasılığı nedeniyle fiziksel sunucular iş sürekliliği ve afetler söz konusu olduğunda sanal sunuculardan daha risklidir. Böyle durumlarda teknik ekibin; sunucuyu onarması, yedek parça temini, işletim sistemi kurması, kritik uygulamaları yüklemesi ve önceki yedeklemelerden alınan bilgileri titizlikle geri yüklemesi gibi görevlerle ilgilenmesi gerekir.

Kullandığı enerji ve karbon ayak izi konularında da fiziksel sunucuların; sanal sunucular kadar avantajlı olmadığı söylenebilir.

Sanal Sunucu Nedir?

Kısa sürede popülerleşen ve gün geçtikçe daha çok benimsenen Cloud Server ya da Bulut Sunucu olarak da isimlendirilen sanal sunucular; verilerin tek bir sunucuda değil, farklı coğrafi konumlarda bulunan birbirine bağlı çok sayıda sunucuda depolanması anlamına gelir. 

Sanal Sunucuların Fiziksel Sunuculara Göre Artıları ve Eksileri

image5

Bir sanal sunucuda trafik yoğunlaştıysa, verilerin gönderilmesi için o anda müsait olan başka bir sunucuya yönlendirme yapılır. Sunuculardan birisi arızalandığında da veriler kümedeki bir başka sunucudan servis edilir. Bu nedenle kesintisiz erişim ve iş akışının sürekliliği açısından sanal sunucular daha avantajlıdır.

Sanal sunucularda, yük dengeleme özelliği sayesinde yavaşlayarak sistemi baltalama söz konusu olmaz.

Ayrıca sanal sunucuların yönetimi daha kolay olduğundan işletmeler sunucuların bakımı, güncellenmesi, çalışır durumda tutulması ve soğutulması gibi görevlerle uğraşmak zorunda kalmaz.

image4

Fiziksel sunucuları olan işletmeler, daha fazla kapasite eklemek istediklerinde, yeni donanımı dahili kullanıma hazırlamak için teknik ekip ihtiyacı duyar. Öte yandan, sanal sunuculara yatırım yapan şirketler, dönemsel olarak gerektiği kadar kaynak için talepte bulunabilirler. Bu nedenle sanal sunucular ölçeklenebilirlik açısından da fiziksel sunuculardan daha avantajlıdır.

Yeni nesil yedekleme çözümleri sunan sanal sunucuların maliyetleri düşük olsa da aylık ödemeler işletmelerin düzenli gelir ayrılması gerektiği anlamına gelmektedir.

Sanal sunucularda ki verilere erişim internet bağlantısıyla sağlandığından, internet bağlantısının sorunlu olduğu dönemler; kurumsal verimliliği etkileyecektir.

Hangisini Seçmelisiniz?

Sunucu birleştirme, kolay altyapı yükseltmeleri ve yeni nesil yedekleme gibi çoğu işletmenin yararlanmak isteyeceği özelliklere sahip olan sanal sunucuların faydaları inkar edilemez. 

Ancak, tek endişesi performans iyileştirmesi olan kurumların, sunucularını optimize etmek işe yaramıyorsa yine fiziksel bir sunucuyu seçmeleri daha mantıklıdır. Dahası dedicated sunucuların kurumlarında bulunmasının rahatlığını  tercih eden ya da yavaş ve sorunlu internet bağlantılarının çıkarabileceği sorunlardan çekinen kurumlar, fiziksel sunucularla maksimum faydayı yakalayabilir.

Ayrıca, her iki çözümün de avantajlarından faydalanabilecekleri ortak zemin oluşturmaya odaklanan işletmelerin sayısı da gün geçtikçe artmaktadır.

5/5 - (1 vote)

Murat Öner sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et